GreenHost novosti,saveti ZX Spektrum retro gaming

ZX Spektrum retro gaming

Računar ZX Spectrum je elektronski sklop star preko 35 godina koji je od početka zamišljen kao jeftin i napravljen od komponenata pristupačnih u tom trenutku. I sa novim primercima se dešavalo da otkažu ili prave probleme u radu, konstruktori su pravili greške u projektovanju koje su ispravljane sa zakrpama u proizvodnji, revizija 5 štampane ploče je bila povučena iz prodaje, sve verzije su bile podložne pregrevanju itd. I pored toga je Spektrum scena živa i danas pa restaurirani primerci cvrče pod nekim od preko 25000 naslova za igranje, novi dodaci se prave i prodaju.

Da bi i u vašem domu ponosno zacvrčao zvučnik sa nekim od naslova potrebno je uraditi neke pripreme da bi Speki radio isto ili bolje nego osamdesetih godina. Intervencije su podeljene u segmente radi lakšeg snalaženja.

 

Provera pre uključenja
Svakako obavezna pre uključenja računara u struju posle dugo vremena bez korišćenja. Kao što je rečeno neke elektronske komponente propadaju i bez korišćenja, pa se preporučuje hladna provera multimetrom važnih tačaka na ploči i tek nakon dobijenih zdravih parametara možemo pustiti napajanje. Obavezno se proverava otpornost između mase i tačaka na IC kolima gde očekujemo +5V, -5V, +12V, neki od tranzistora u delu za napajanje, diode… Dobra ideja je proveriti napajanje pod opterećenjem jer zna dosta da odstupa od 9V, to je ipak jednostavan sklop od trafoa, grecovog spoja i kondenzatora na izlazu sa termo zaštitom na trafou.

Tastatura
Dobro su poznate mane Spektrumove gumene tastature sa folijom koja je otkazivala, pucala i kvarila nam uživanje. Posle ovoliko vremena folija se bukvalno raspada na dodir bez obzira na prethodno stanje i čuvanje, i srećom se mogu kupiti na nekoj internet prodavnici pa zameniti, a postoje i unapređene varijante originala. Proces je dobro poznat i opisan u snimcima na mreži. Alternativa postoji u obliku proširenja koje dodaje mogućnost korišćenja PS/2 tastature ili neko rešenje iz samogradnje.

Napajanje
Jeftina rešenja kod napajanja Spekija dovode do pregrevanja i nestabilnosti. Počevši od samog ispravljača koji daje nestabilisan napon približno 9V i skoro testerastog oblika do stabilizatora 7805 na ploči koji zahteva veliki hladnjak samo da bi oborio napon na 5V i odradio stabilizaciju. Prvo se rešava samo napajanje kome se dodaje stabilizacija na izlazu i malo obara napon jer 7805 može da radi posao i sa manjim ulaznim naponom oko 7V. Dodaje se osigurač i dioda protiv preopterećenja i pogrešne polarizacije a važno je napomenuti da napajanje ima obrnuti polaritet od današnjih jer je u sredini DC konektora minus priključak napajanja.
Drugi deo priče je zamena stabilizatora 7805 sa odgovarajućim kolom koje radi po drugom principu i ne pravi toplotu pa je alu hladnjak suvišan a napon vrlo stabilan. Jedno od mogućih rešenja je i ukidanje stabilizatora i dovod 5V direktno na matičnu ploču od spolja sa stabilisanog napajanja. Prosečna potrošnja Spekija bez periferija je oko 700mA a fabričko napajanje je davalo 1400mA.

Video izlaz i povezivanje na TV
U startu je način povezivanja na TV bio preko RF modulatora na kanalu UHF36 bez zvuka, vrlo brzo su korisnici radili tzv. kompozit modifikaciju gde se modulator zaobilazio i kompozitni video signal povezivao na izlazni konektor pa dalje na ulaz u TV što je rezultiralo daleko boljom slikom bez duhova i razlivanja. Jednostavno rešenje je da se prespoji direktno kompozitni signal na izlaz a bolje rešenje je da se to izvede preko tranzistora i kondenzatora gde se postiže bolja slika. To se radi i danas a postoje i mogućnosti da se slika dalje konvertuje u VGA ili čak HDMI signal.

ZX Spectrum 48k u delovima

ZX Spectrum 48k u delovima

Džojstik
Nažalost Spektrum nema ugrađen priključak za džojstik pa je potrebno imati neki od interfejsa koji imaju jedan do dva konektora za kompatibilni džojstik starog tipa sa 9pin priključkom. Više raznih dodataka koji postoje na sebi imaju i džojstik port pa to uzeti u obzir. Postoje i rešenja za samogradnju.

Učitavanje programa
Vrlo praktična rešenja su da se koriste PC računar ili mobilni telefon za stvaranje zvuka koji se prosleđuje u Spekija preko mono audio kabla i dobro poznati zvuk učitavanja je tu sa šarenim linijama po obodu koje pokazuju da proces radi bez štelovanja glave. Dobra strana je malo ulaganje a loša je dugo čekanje na učitavanje 1:1 u odnosu na stara vremena.
Srećom postoje razni projekti sa CF/MMC/SD interfejsima gde možete svoju čitavu kolekciju čuvati na memorijskoj kartici i uživati u trenutnom učitavanju svakog programa. Na takvim dodacima obično se nađu i džojstik port kao i reset taster što čini lepu celinu za proširenje Spekija.

Zamena elektrolitskih kondenzatora
Intervencija koja je svakako nepohodna na samoj ploči Spektruma jer je dobro poznato da ovi kondenzatori stare vremenom i pod uticajem temperature. Oni su jako bitni za ispravan rad celog sklopa i njihovim testiranjem sa starih računara došlo se do rezultata gde vrednosti mnogo odstupaju od deklarisanih ili imaju preveliku struju curenja. Njihovo dalje propadanje može dovesti i do izlivanja elektrolitske tečnosti na štampanu ploču što dovodi do još većih problema. Danas serviseri ovu intervenciju smatraju za obaveznu kao preduslov za dalje korišćenje i sjajno ako se mogu naći ležeći kondenzatori plave boje da se zadrži originalnost. Bilo kakvo skidanje i lemljenje komponenata raditi pažljivo sa odgovarajućim alatom jer je štampana ploča jako osetljiva.

 

Pogledajte raspoložive delove

 

Reparacija i zamena delova kućišta
Pri otvaranju se svakako čiste svi delovi plastike koji trpe vodu i rastvarače, nalaze se eventualna oštećenja koja se mogu popraviti i rade mehaničke modifikacije. Nepovratno oštećeni delovi kućišta se mogu naći i zameniti, često je oštećena metalna ploča sa odštampanim komadama (faceplate) ili gumena membrana sa oznakama. Postoje i zamenska kućišta u drugim bojama osim crne, recimo providno sa alu brušenom pločom za tastaturu.

Zamena ROM
Spektrumov ROM zajedno sa posebnim ULA čipom čini ono što taj računar izdvaja za to vreme, i tera nas da mu se vratimo. Jednostavna modifikacija se sastoji od zamene originalnog čipa sa EPROM varijantom dvostruko većeg kapaciteta, gde se neznatno prilagođava matična ploča i izvlači spoljni prekidač za izbor aktivnog ROM-a. Umesto 16K ugrađuje se 32K i programira se da sadrži originalni i modifikovani ROM u gornjem i donjem segmentu po 16K.
Zanimljivo je da je Spektrum od početka zamišljen da preko spoljnog porta za proširenje može da se obezbedi računaru da koristi spoljni ROM sa neke od periferija pa su tako pravljeni popularni kertridži sa igrama gde se nije čekalo na učitavanje, ili moderne periferije za CF/MMC/SD kartice koje zahtevaju svoj ROM.

Zamena RAM
Čipovi koji se koriste za operativnu memoriju i dalje su dostupni, na neki način je zgodno što se memorijske banke sastoje od po 8 čipova i u slučaju kvara mogu se menjati pojedinačno. Dobra vest je što postoje i zamenske varijante u obliku modula sa jednim čipom na sebi i kontrolerom koji menjaju ceo segment memorije, posebno modul 16K za donju i 32K za gornju memoriju. Ovi zamenski moduli zahtevaju samo +5V da bi radili pa je i to zgodno radi rasterećenja naponskog dela. Fabrika je od početka proizvodnje Spektruma koristila defektne memorijske čipove od 64K kojima je radila samo jedna polovina radi uštede u ukupnoj ceni.

Kvarovi
Najčešći defekti koji se dešavaju su u delu za napajanje, neki od RAM čipova iz donje ili gornje memorije, video izlaz. Sektor za napajanje na ploči od ulaznih 9V DC spušta napon na 5V i od njega dalje pravi ostale napone koji su potrebni za RAM memoriju i video izlaz. Spekijev dinamički RAM pored +5V koristi i -5V i 12V radi osvežavanja, a video čip LM1889 koristi 12V za svoj rad. Dešava se da kvar u napajanju izazove kvar memorije, ili obrnuto jer memorija ode u kratak spoj pa se na kraju teško utvrdi šta je bio inicijalni razlog. Video izlaz može biti mrtav ili nekorektan zbog nekog od tranzistora ili lošeg napajanja video stepena.

Napomena: Veliki broj Spektruma je oštećen i zbog nestručnih popravki sa amaterskim alatom i ne originalnim delovima, gde dolazi do specifičnih oštećenja ploče zbog vađenja delova “na polugu”. Fini bakarni vodovi na ploči i rupe za komponente budu prekinuti ili uništeni, što se uglavnom može rešiti i zakrpiti.

Zaključak
Pre bilo kakvog ulaganja u retro hadrver proverite vaše omiljene igre i programe uz pomoć emulatora za ZX. Neke od njih vam se neće činiti više onako zarazne kao nekada i nameće se pitanje gde nam je bio mozak i oči, da li mogu da drže pažnju ili pruže neke izazove za savladavanje. Ako postoji ideja da neko mlađi dobije prezentaciju kako se nekada igralo, budimo realni da mašina možda ne postigne wow efekat posle 10 minuta čekanja na učitavanje i osećaja gumene tastature sa malom rezolucijom i paletom boja.
Sa druge strane, u doba potrošačke elektronike kratkog veka trajanja lepo je videti da nešto staro preko 35 godina može i dalje da radi uz sitne modifikacije i popravke, čak i da se poveže sa modernom tehnikom i izlazi na mrežu, da kontroliše druge mašine i procese itd.

2 thoughts on “ZX Spektrum retro gaming”

  1. Ovo je bas za nekog kog radi nostalgija. Ne mogu da zamislim da ulozim u retro opremu sa namerom da je koristim. Previse sam nervozan kada nesto ne radi “za dve sekunde” ili zeza na bilo koji nacin. 😀 Tako nesto je bukvalno samo eksponat kod mene. 😀

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.