GreenHost novosti Tell GSM Adapter Mini – emulator fiksne telefonske linije

Tell GSM Adapter Mini – emulator fiksne telefonske linije

Nedavno sam dobio interesantan uređaj na testiranje i moram priznati da me je jednostavnost i upotrebljivost oduševila. Prvenstveno namenjen korišćenju za alarmne centrale i dojavu u slučaju pada/sabotaže fiksne linije može poslužiti i u druge svrhe. Kratak opis bi bio emulator fiksne telefonske linije kroz mobilnu mrežu, može da radi i bez fiksne telefonske linije kao emulator ili V.21 modem za pristup centralama kroz GSM. Od priključaka ima ulaz za telefonsku liniju (kao FXO port), izlaz za telefonsku slušalicu – klasičan aparat ili alarmnu centralu (kao FXS port), napajanje DC 9-24V, ulaz IN koji forsira vezu na GSM (u slučaju kada PSTN linija postoji ali nije aktivna, neplaćen račun…) i S3, S2 i S5 ulaze za vezu sa alarmnom centralom.

Funkcioniše tako što  daje dialtone na telefonskom izlazu i prenosi vezu i komande na fiksnu PSTN liniju ili GSM vezu u slučaju pada PSTN linije. Sa druge strane poziv koji stigne na GSM se usmerava na telefonski aparat, gde se mogu filtrirati pozivaoci po broju telefona. Aparat prenosi i caller ID kao i prosleđuje SMS poruke na maksimum dva broja mobilnog telefona. Na određene brojeve mogu se slati i događaji i log poruke. Posebno je interesantna opcija automatskog pozivanja definisanog broja u slučaju samo podizanja slušalice na telefonskom aparatu povezanom za ovaj uređaj, tzv. režim panic telefona za starije i bolesne osobe. Poslednja tri priključka S3, S2 i S5 služe za vezu sa alarmnim centralama i direktno pretvaraju alarm kodove u sms poruke i šalju na predefinisane brojeve telefona.

Mene je privukla osnovna funkcija prenosa poziva, glasa i inentifikacije koja se može iskoristiti za GSM gateway u telefonskim centralama koje imaju samo PSTN ulaze. Uz minimalna ulaganja i podešavanja postojeće telefonske centrale može se dobiti izlaz na mobilnu mrežu sa svih lokala, automatski po prefiksu 06 ili ručno biranjem te izlazne linije. Potrebno je imati SIM karticu i pretplatu koja ima povoljne tarife ka svim mrežama mobilne telefonije, a uz dodatak internacionalnih poziva na pretplatu možete imati i povoljne pozive ka inostranstvu na istoj liniji. Sa lakim dodavanjem u postojeći lokalni telefonski sistem kao još jedna ulazna linija u centralu ovaj uređaj ima najbolje preporuke za nabavku.

Potrošnja je u rasponu od 100mA do 500mA u zavisnosti od trenutne funkcije, podešava se preko USB porta i namenskog programa za Microsoft platforme i ima štap antenu koju je moguće skinuti i priključiti jaču.

više informacija na:

http://www.tell.hu/en/products/gsm_communicators/gsm_adapter_mini

[ad]

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.