GreenHost saveti Sprečite pregrevanje računara i usporenje

Sprečite pregrevanje računara i usporenje

U dolazećim mesecima postoji veća šansa da se desi pregrevanje računara i usporenje celog sistema jer je ambijentalna temperatura veća i time je hlađenje otežano. Do izražaja dolaze i ostali parametri kao provetrenost kućišta, mesto gde stoji računar i zaprljanost prašinom unutar računara. Do usporenja sistema u takvim uslovima dolazi zbog osobine modernih računara da sami sebe usporavaju kod pregrevanja ne bi li se ohladili do normalne vrednosti i zaštitili se od otkaza.

Simptomi pregrevanja su pojačan rad svih ventilatora u računaru, vruć vazduh koji izlazi iz otvora za ventilaciju, kod nekih računara oglašavanje temperaturnog alarma u formi sirene, gašenje računara usred zahtevne operacije, u ekstremnim slučajevima se pojavljuje i miris koji podseća na paljevinu.

Rešenje je za početak obavezno čišćenje svih delova računara a posebno ventilatora i delova za odvod toplote, servis ili zamena ventilatora, zamena termoprovodne paste ili nalepnica gde je potrebno, poboljšanje uslova oko samog računara i podizanje na veću visinu od podloge.

Kada se završi sa samim hardverom i kada ste sigurni da tu sve funkcioniše ispravno, može se preći na softverski deo tj. optimizaciju operativnog sistema i programa da ne uzrokuju dodatno pregrevanje preko potrebnog. To se svodi na čišćenje nepotrebnih podataka i programa koji se pokreću sa sistemom, defragmentaciju hard diska, provera malicioznih programa, gašenje nepotrebnih servisa u operativnom sistemu.

Napomena: svaka komponenta od koje se očekuje dugotrajan rad na maksimalnom opterećenju zahteva dodatno hlađenje pored standardnog. Primeri su opterećeni procesori sa kalkulacijama, hard diskovi na serverima, grafičke kartice kod 3D ili GPGPU kalkulacija ili mrežni sklopovi, koji zahtevaju pojačano hlađenje jer u tom režimu opterećenja troše maksimalnu količinu energije za napajanje i stvaraju veliku toplotu.

Sve se ovo odnosi naravno i na prenosne računare, potrebno je redovno održavanje i optimizacija zarad manje grejanja uz brži rad i duže trajanje baterije.

Postoji granica do koje možete sami uraditi nešto od opisanih koraka ali svakako vredi uložiti trud, čišćenje od prašine je zgodno odraditi kompresovanim vazduhom, pratite stanje i temperature sistema sa nekim programom za to, postoje razni programi za čišćenje i optimizaciju sistema koji su jednostavni i besplatni. Ako primetite da to što ste uradili nije dovoljno ili nije rešilo problem preporuka je da se obratite ovlašćenom ili drugom servisu radi saveta.

[ad]

1 thought on “Sprečite pregrevanje računara i usporenje”

  1. Imao sam skoro taj problem sa laptopom koji se sam gasio i resio to u servisu, moram to isto da uradim i sa kucnim kompjuterom… dobar tekst

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.