GreenHost saveti Servis hlađenja grafičke kartice

Servis hlađenja grafičke kartice

Sa dolaskom toplijeg vremena i viših temperatura ovaj put je tema reparacija i servis hlađenja grafičke kartice. Kartica se pregreva, jako se čuje a performanse opadaju.

Samim korišćenjem u radnom okruženju dolazi do promena karakteristika hlađenja sakupljanjem prašine i blata. Termička pasta se suši, termo padovi se troše i puštaju “suze” koje se mešaju sa prašinom i pretvaraju u blato na kartici. Ventilatori se troše i počinju teže da se okreću, dodatne probleme donose duvanski dim ili specifična prašina iz okruženja (piljevina, cirkon, biološki materijal).

grafička kartica pre servisa prljava

grafička kartica XFX 580 pre servisa prljava

 

Servis hlađenja grafičke kartice rešava svaku od ovih stavki na odgovarajući način, tako što se kartica prvo rasklopi do detalja. Delovi koji su plastični i metalni čiste se i odmašćuju sredstvima na vodenoj bazi pa alkoholom. Ventilatori se čiste, rasklapaju po potrebi i podmazuju a ako su istrošeni menjaju se novim. Sama kartica se čisti od prašine i blata, sredstvom za čišćenje PCB i IP alkoholom.

Na osnovu merenja fabričkih termo padova za RAM i VRM sekciju kartice, pripremaju se odgovarajući novi termo padovi od 0.5mm do 3mm, seku se na dimenzije i lepe na odgovarajuća mesta.

grafička kartica spremna za sklapanje

grafička kartica Sapphire 470 spremna za sklapanje

Na kraju se kartica sklapa uz nanošenje nove termo paste, nakon čega sledi testiranje rada u realnom okruženju sa praćenjem temperatura i ostalih senzora.

Rezultati znaju da budu u rasponu od dobrih do odličnih, zavisno od prethodnog stanja kartice i vremena prethodne upotrebe bez servisa. Od primerka koji se pregrevao i kočio sa glasnim ventilatorima može se dobiti ponovo tiha i stabilna kartica sa normalnim temperaturama.

Nakon nekog broja servisiranih kartica primećeno je da su neke imale skrivenih mana nastalih kod sklapanja u fabrici. Smaknuti termo padovi koji ne pokrivaju ceo čip, zaostala folija na termo padovima koja nije skinuta i slično. Kvalitet paste i padova koji je koristila fabrika je nekad upitan i ostavlja nam prostor za unapređenje.

greške kod sklapanja grafičkih kartica u fabrici

greške kod sklapanja u fabrici / smaknuti pad

 

Cilj servisa je vraćanje u stanje najbliže fabričkom ali se kod nekih modela može u “modovati” hlađenje tamo gde je to moguće, na primer zamena termo padova sa bakarnim pločicama ili korišćenje posebnih pasta i termo padova.

Bitno je napomenuti da je praktično nemoguće naći nove fabričke ventilatore za sve modele kartica, nekad su u ponudi samo zamenski koji su slabijeg kvaliteta i manje trajni. Nekada je dovoljno detaljno očistiti i podmazati ventilator da bi potrajao još neko vreme. Najbolje su se pokazali fabrički koji imaju kuglične ležajeve na osovini a ne mesingane biksne.

 

Kartice:

XFX RX580 8GB Samsung       dimenzije termo pad: GDDR5 – 1mm, VRM 1.5mm
XFX RX570 4GB Samsung       dimenzije termo pad: VRM 1.5mm
Sapphire RX470 4GB Elpida   dimenzije termo pad: GDDR5 – 1.5mm, VRM 1mm

 

VAŽNO: Servis hlađenja grafičke kartice podrazumeva da je sama kartica ispravna, odnosno da eventualni problemi (kočenje i pucanje u radu) sigurno potiču od pregrevanja. Ostali kvarovi se ne rešavaju ovim servisom.

1 thought on “Servis hlađenja grafičke kartice”

  1. Nije los clanak, bravo za detalje. Ja sam svoju sam sredio jer nije bila toliko zapustena, zamenio pastu i sad je kao nova. Ima videa na YT kako se radi

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.