GreenHost novosti,saveti Reciklirajte elektronski otpad

Reciklirajte elektronski otpad

Postoji više razloga da se reciklira elektronski otpad a najvažniji su da se spreči deponovanje na klasičnim mestima za odlaganje i drugo da se iskoriste dragoceni materijali unutar svakog elektronskog sklopa. Velika je razlika da li će se bakar, zlato, aluminjum, platina naći na livadi ili biti pametno iskorišćeni u novom ciklusu.

Potrošačka elektronika, bela tehnika, računari, električni alat, telefoni i ostalo što spada u elektronski otpad  se može uspešno preraditi u osnovne sirovine. Sakupljanje i obrada predstavljaju ekonomski potencijal koji se ne može zanemariti, a zarada od takvih projekata se može uložiti u nove. Idealno bi bilo kada bi se stvorio krug sirovina koje bi se obrađivale i upotrebljavale u Srbiji, i tako dobila prava reciklaža sa što manje interakcije sa spoljnim tržištima i međuzavisnosti.

Takvi projekti bi morali biti sistemski organizovani jer su skupi, ali bi se i u manjem obimu mogli ostvariti i udruživanjem preduzetnika u grupu oko određene osnovne sirovine. Grupa bi činila rudarske firme, firme-korisnike, firme za reciklažu-obradu i trgovce koji bi balansirali tržište određene sirovine, i međusobnom saradnjom bi svi mogli imati koristi podelom informacija i tehnologije.

Za početak bi to mogle biti sirovine iz građevinarske oblasti, obojeni metali, staklo, plastika, guma, drvo a kasnije retki i plemeniti metali.

više na:

http://recikliraj.me/component/k2/item/8-reciklaza-elektronskog-otpada.html

http://www.zerowaste.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=173

[ad]

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.