Posted on

ZX Spektrum retro gaming

Računar ZX Spectrum je elektronski sklop star preko 35 godina koji je od početka zamišljen kao jeftin i napravljen od komponenata pristupačnih u tom trenutku. I sa novim primercima se dešavalo da otkažu ili prave probleme u radu, konstruktori su pravili greške u projektovanju koje su ispravljane sa zakrpama u proizvodnji, revizija 5 štampane ploče je bila povučena iz prodaje, sve verzije su bile podložne pregrevanju itd. I pored toga je Spektrum scena živa i danas pa restaurirani primerci cvrče pod nekim od preko 25000 naslova za igranje, novi dodaci se prave i prodaju.
Da bi i u vašem domu ponosno zacvrčao piezo zvučnik sa nekim od naslova potrebno je uraditi neke pripreme da bi Speki radio isto ili bolje nego osamdesetih godina. Intervencije su podeljene u segmente radi lakšeg snalaženja.

Provera pre uključenja
Svakako obavezna pre uključenja računara u struju posle dugo vremena bez korišćenja. Kao što je rečeno neke elektronske komponente propadaju i bez korišćenja, pa se preporučuje hladna provera multimetrom važnih tačaka na ploči i tek nakon dobijenih zdravih parametara možemo pustiti napajanje. Obavezno se proverava otpornost između mase i tačaka na IC kolima gde očekujemo +5V, -5V, +12V, neki od tranzistora u delu za napajanje, diode… Dobra ideja je proveriti napajanje pod opterećenjem jer zna dosta da odstupa od 9V, to je ipak jednostavan sklop od trafoa, grecovog spoja i kondenzatora na izlazu sa termo zaštitom na trafou.

Tastatura
Dobro su poznate mane Spektrumove gumene tastature sa folijom koja je otkazivala, pucala i kvarila nam uživanje. Posle ovoliko vremena folija se bukvalno raspada na dodir bez obzira na prethodno stanje i čuvanje, i srećom se mogu kupiti na nekoj internet prodavnici pa zameniti, a postoje i unapređene varijante originala. Proces je dobro poznat i opisan u snimcima na mreži. Alternativa postoji u obliku proširenja koje dodaje mogućnost korišćenja PS/2 tastature ili neko rešenje iz samogradnje.

Napajanje
Jeftina rešenja kod napajanja Spekija dovode do pregrevanja i nestabilnosti. Počevši od samog ispravljača koji daje nestabilisan napon približno 9V i skoro testerastog oblika do stabilizatora 7805 na ploči koji zahteva veliki hladnjak samo da bi oborio napon na 5V i odradio stabilizaciju. Prvo se rešava samo napajanje kome se dodaje stabilizacija na izlazu i malo obara napon jer 7805 može da radi posao i sa manjim ulaznim naponom oko 7V. Dodaje se osigurač i dioda protiv preopterećenja i pogrešne polarizacije a važno je napomenuti da napajanje ima obrnuti polaritet od današnjih jer je u sredini DC konektora minus priključak napajanja.
Drugi deo priče je zamena stabilizatora 7805 sa odgovarajućim kolom koje radi po drugom principu i ne pravi toplotu pa je alu hladnjak suvišan a napon vrlo stabilan. Jedno od mogućih rešenja je i ukidanje stabilizatora i dovod 5V direktno na matičnu ploču od spolja sa stabilisanog napajanja. Prosečna potrošnja Spekija bez periferija je oko 800mA a fabričko napajanje je davalo 1400mA.

Video izlaz i povezivanje na TV
U startu je način povezivanja na TV bio preko RF modulatora na kanalu UHF36 bez zvuka, vrlo brzo su korisnici radili tzv. kompozit modifikaciju gde se modulator zaobilazio i kompozitni video signal povezivao na izlazni konektor pa dalje na ulaz u TV što je rezultiralo daleko boljom slikom bez duhova i razlivanja. Jednostavno rešenje je da se prespoji direktno kompozitni signal na izlaz a bolje rešenje je da se to izvede preko tranzistora i kondenzatora gde se postiže bolja slika. To se radi i danas a postoje i mogućnosti da se slika dalje konvertuje u VGA ili čak HDMI signal.

Džojstik
Nažalost Spektrum nema ugrađen priključak za džojstik pa je potrebno imati neki od interfejsa koji imaju jedan do dva konektora za kompatibilni džojstik starog tipa sa 9pin priključkom. Više raznih dodataka koji postoje na sebi imaju i džojstik port pa to uzeti u obzir. Postoje i rešenja za samogradnju.

Učitavanje programa
Vrlo praktična rešenja su da se koriste PC računar ili mobilni telefon za stvaranje zvuka koji se prosleđuje u Spekija preko mono audio kabla i dobro poznati zvuk učitavanja je tu sa šarenim linijama po obodu koje pokazuju da proces radi bez štelovanja glave. Dobra strana je malo ulaganje a loša je dugo čekanje na učitavanje 1:1 u odnosu na stara vremena.
Srećom postoje razni projekti sa CF/MMC/SD interfejsima gde možete svoju čitavu kolekciju čuvati na memorijskoj kartici i uživati u trenutnom učitavanju svakog programa. Na takvim dodacima obično se nađu i džojstik port kao i reset taster što čini lepu celinu za proširenje Spekija.

Zamena elektrolitskih kondenzatora
Intervencija koja je svakako nepohodna na samoj ploči Spektruma jer je dobro poznato da ovi kondenzatori stare vremenom i pod uticajem temperature. Oni su jako bitni za ispravan rad celog sklopa i njihovim testiranjem sa starih računara došlo se do rezultata gde vrednosti mnogo odstupaju od deklarisanih ili imaju preveliku struju curenja. Njihovo dalje propadanje može dovesti i do izlivanja elektrolitske tečnosti na štampanu ploču što dovodi do još većih problema. Danas serviseri ovu intervenciju smatraju za obaveznu kao preduslov za dalje korišćenje i sjajno ako se mogu naći ležeći kondenzatori plave boje da se zadrži originalnost. Bilo kakvo skidanje i lemljenje komponenata raditi pažljivo sa odgovarajućim alatom jer je štampana ploča jako osetljiva.

Reparacija i zamena delova kućišta
Pri otvaranju se svakako čiste svi delovi plastike koji trpe vodu i rastvarače, nalaze se eventualna oštećenja koja se mogu popraviti i rade mehaničke modifikacije. Nepovratno oštećeni delovi kućišta se mogu naći i zameniti, često je oštećena metalna ploča sa odštampanim komadama (faceplate) ili gumena membrana sa oznakama. Postoje i zamenska kućišta u drugim bojama osim crne, recimo providno sa alu brušenom pločom za tastaturu.

Zamena ROM
Spektrumov ROM zajedno sa posebnim ULA čipom čini ono što taj računar izdvaja za to vreme, i tera nas da mu se vratimo. Jednostavna modifikacija se sastoji od zamene originalnog čipa sa EPROM varijantom dvostruko većeg kapaciteta, gde se neznatno prilagođava matična ploča i izvlači spoljni prekidač za izbor aktivnog ROM-a. Umesto 16K ugrađuje se 32K i programira se da sadrži originalni i modifikovani ROM u gornjem i donjem segmentu po 16K.
Zanimljivo je da je Spektrum od početka zamišljen da preko spoljnog porta za proširenje može da se obezbedi računaru da koristi spoljni ROM sa neke od periferija pa su tako pravljeni popularni kertridži sa igrama gde se nije čekalo na učitavanje, ili moderne periferije za CF/MMC/SD kartice koje zahtevaju svoj ROM.

Zamena RAM
Čipovi koji se koriste za operativnu memoriju i dalje su dostupni, na neki način je zgodno što se memorijske banke sastoje od po 8 čipova i u slučaju kvara mogu se menjati pojedinačno. Dobra vest je što postoje i zamenske varijante u obliku modula sa jednim čipom na sebi i kontrolerom koji menjaju ceo segment memorije, posebno modul 16K za donju i 32K za gornju memoriju. Ovi zamenski moduli zahtevaju samo +5V da bi radili pa je i to zgodno radi rasterećenja naponskog dela. Fabrika je od početka proizvodnje Spektruma koristila defektne memorijske čipove od 64K kojima je radila samo jedna polovina radi uštede u ukupnoj ceni.

Kvarovi
Najčešći defekti koji se dešavaju su u delu za napajanje, neki od RAM čipova iz donje ili gornje memorije, video izlaz. Sektor za napajanje na ploči od ulaznih 9V DC spušta napon na 5V i od njega dalje pravi ostale napone koji su potrebni za RAM memoriju i video izlaz. Spekijev dinamički RAM pored +5V koristi i -5V i 12V radi osvežavanja, a video čip LM1889 koristi 12V za svoj rad. Dešava se da kvar u napajanju izazove kvar memorije, ili obrnuto jer memorija ode u kratak spoj pa se na kraju teško utvrdi šta je bio inicijalni razlog. Video izlaz može biti mrtav ili nekorektan zbog nekog od tranzistora ili lošeg napajanja video stepena.

Zaključak
Pre bilo kakvog ulaganja u retro hadrver proverite vaše omiljene igre i programe uz pomoć emulatora za ZX. Neke od njih vam se neće činiti više onako zarazne kao nekada i nameće se pitanje gde nam je bio mozak i oči, da li mogu da drže pažnju ili pruže neke izazove za savladavanje. Ako postoji ideja da neko mlađi dobije prezentaciju kako se nekada igralo, budimo realni da mašina možda ne postigne wow efekat posle 10 minuta čekanja na učitavanje i osećaja gumene tastature sa malom rezolucijom i paletom boja.
Sa druge strane, u doba potrošačke elektronike kratkog veka trajanja lepo je videti da nešto staro preko 35 godina može i dalje da radi uz sitne modifikacije i popravke, čak i da se poveže sa modernom tehnikom i izlazi na mrežu, da kontroliše druge mašine i procese itd.

Posted on

Bitcoin NiceHash miner – uputstvo za zaradu

Bitcoin logo

Uvod

Kriptovalute i Bitcoin ne moraju se više predstavljati i objašnjavati, pokazalo se kao realna stvar i održiva priča. Ovde se bavimo temom kako uposliti svoj hardver i zaraditi neki novac na jednostavan način. Ako već imate jaču konfiguraciju sa snažnom grafičkom karticom ovaj tekst je za vas. Stvar je u tome da vi prodajete snagu vaših komponenata i struju koja se troši u procesu, a ta snaga se prodaje i koristi za potrebe izračunavanja, kriptografije ili zaštite neke od kriptovaluta. Današnji proces je sledeći: Skinite Bitcoin NiceHash miner, uposlite računar da radi i kao nadoknadu dobijate Bitcoin novčiće proporcionalno snazi hardvera, odmah po isplati možete koristiti tu valutu za plaćanje ili je zameniti za neku od poznatijih valuta preko menjačnica.

Da bi uopšte počeli sa radom potreban vam je jači procesor sa AES-NI / SSE2 instrukcijama ili poželjno grafička kartica iz jačih serija. Proces može da se obavlja i na slabijim konfiguracijama ali će odnos zarada/potrošnja biti manji. Jake grafike možete prepoznati po veličini i težini, hlađenju, potrošnji tj. prisustvu dodatnih 12V veza za napajanje. U ovom procesu se komponente jako greju i potrebno je da su u čistom provetrenom kućištu/okruženju sa instaliranim alatima za praćenje i zaštitu. Sa investicijom u specijalni USB produžni kabl grafika se može izmestiti iz kućišta zarad boljeg hlađenja.

Novčanik

Jedini parametar za identifikaciju pri kopanju je Bitcoin adresa koja se unosi u miner program, i na tu adresu vam ležu uplate od pool-a ili kupca snage. Zvanični wallet će vam pojesti oko 100GB prostora na disku i par dana života do se ne sinhronizuje sa mrežom. Ako niste baš paranoični postoje sajtovi i mobilne aplikacije koje nude siguran wallet bez brige o sinhronizaciji i prostoru na disku. Nije samo prostor, postoji i intenzivan rad mehanike diska dok traje skidanje i provera blokova. Bitcoin adresa i novčanik vam služe pri kopanju kao identifikacija i privremeno mesto odakle će se slati na menjačnicu i zameniti za neku od valuta.

Program i drajveri

Za početnike se preporučuje jednostavan program koji ceo proces svodi na unošenje svoje Bitcoin adrese za naplatu i uz još par opcija kopanje valute može da počne. Program Bitcoin NiceHash miner prilikom prvog pokretanja analizira komponente i njihove mogućnosti pa na osnovu toga daje informacije o profitabilnosti; dnevna, nedeljna i mesečna i ako ima na raspolaganju više algoritama on će se automaski prebacivati na najisplatljiviji. Rad možete da se prati preko sajta ili mobilne aplikacije sa mogućnostima obaveštenja o procesu.

nicehash miner screen
nicehash miner screen

Važno je napomenuti da se pre instalacije minera obezbede odgovarajući drajveri za AMD Radeon tj. verzija 15.12 za starije kartice a 16.11 za novije. Preporučuje se čista instalacija windows x64 sistema sa drajverima, ako na računaru već postoje instalirana neka verzija može se prvo očistiti sistem sa AMD programom amdcleanuputility.exe Poželjno je koristiti neki utility za kartice gde se može podesiti ili pratiti frekvencija, napon, temperatura i broj obrtaja ventilatora grafičke kartice.

Dodatak: AMD je ukinuo podršku za windows 8.1 za kartice serije RX 5xx, postoje drajveri samo za win 7 / win 10 x64.

Naplata

Kada se začuje “cing cing” i novčići legnu na račun možete ih čuvati kao štednju ili odmah prodati po aktuelnoj ceni za dolare, evre ili dinare, paypal ili neki drugi oblik vrednosti. Naravno da se mogu koristiti za plaćanje roba i usluga, samo je stvar vaše odluke o trenutku prodaje. NiceHash šalje isplate tempom koji zavisi od vaše proizvodnje, pa ima limite u BTC koji se šalju na 0.1 0.01 i 0.001 u vaš novčanik dnevno, nedeljno ili mesečno.
Vrednosti valuta variraju pa se tako menja i vaša dnevna/nedeljna zarada i može se desiti da izborom pravog trenutka prodaje napravite i ekstra zaradu na kursu. Ne zaboravite na struju koja će vam po trenutnoj računici pojesti 10-15% zarade, tu je i provizija sajta NiceHash od 4% kod isplate, autoru programa za kopanje donirate 2% a čeka vas provizija i kod prodaje bitcoina za valutu od 5-8%.

 

Novo: Započnite trgovanje na berzi novčića brzo i jednostavno, vrednosni kodovi za Wex.nz menjačnicu ovde /greenhost.me/shop/

 

Saveti

Računar/sklop postaviti na hladno provetreno mesto, posebno u letnjim mesecima biće vam potrebni dodatni ventilatori, proverite sa koje strane kartice uzimaju hladan vazduh a gde izbacuju topao, kupite merač potrošnje i analizirajte vaš hardver, nemojte preopterećivati napajanja, imajte na umu da to treba da radi bez prekida 24h za maksimalnu efikasnost. Udružite se među sobom ako imate slabiji hardver pa kopajte i trošite zajedno, biće manje neke od provizija u procesu. Zimi se možete grejati na hardver koji vam pritom i zarađuje novac, obezbedite dobru struju sa uzemljenjem i stabilnu internet vezu. Potrošnja i grejanje kartica zavise od algoritma koji se koristi, ume da bude 8-10 stepeni razlike između equihash i daggerhashimoto a najveće opterećenje je naravno u dual režimu pa obratite pažnju.

Primeri profitabilnosti iz ličnog iskustva:
Radeon 7950 pravi oko 2-3$ dnevno uz struju oko 1000din za mesec (oko 170W)
Radeon 290x pravi oko 3-4$ dnevno uz struju oko 1600din za mesec (oko 280W)

Ako se osećate velikodušno dok testirate sistem prihvatam kopanje na moju bitcoin adresu ili klik na reklamu ispod

19yxiH3VvAhSCujcQdyM7BnsrCMXN7B9yp

 

Dodatak – tabela sa uporednim vrednostima kartica za mining (približne vrednosti)

Model Shaders W bit ZEC ETH XMR
7950 3G 1792 170 384 260 14 460
290x 4G 2816 270 512 350 31 830
RX460 4G 896 90 128 270 13 400
RX560 4G 1024 90 128 300 15 420
470M 4G 2048 150 256 300 28 650
RX470 8G 2048 150 256 300 28 650
RX570 8G 2048 150 256 320 24 600
RX480 8G 2304 170 256 310 27 730
RX580 8G 2304 170 256 310 27 730
Vega 56 8G 3584 200 2048 450 36 1000
Vega 64 8G 4096 250 2048 480 42 1300
GTX1050Ti 4G 768 75 128 170 12 270
GTX1060 6G 1280 100 192 300 21 400
P106-100 6G 1280 100 192 300 21 400
GTX1070 8G 1920 140 256 430 31 475
GTX1080 8G 2560 180 256 600 25 475
GTX1080Ti 11G 3584 250 352 800 30 500
Posted on

Daljinski pristup objektima i javne IP adrese

Skica kućne mreže

Od skoro su internet provajderi u Srbili počeli da uz nove ugovore daju pristup preko deljene javne IP adrese jer je već neko vreme nestašica adresa iz IPV4 opsega. Postoje informacije da će se javne IP adrese oduzimati i sa postojećih priključaka i prebacivati na privatne adrese iz lokalnog opsega sa deljenom javnom adresom. To znači da će postojeći daljinski pristup vašem video nadzoru, pojedinačnim kamerama, pametnoj kući, alarmu, serveru biti onemogućeni ili otežani. Continue reading Daljinski pristup objektima i javne IP adrese

Posted on

Zamena i kalibracija baterija na APC SMART uređajima

kalibracija baterija apc

Uređaji za neprekidno napajanje kompanije APC su poznati po kvalitetu i trajnosti, naravno uz adekvatno održavanje i zamenu baterija kada je to potrebno (očekivano trajanje olovnih hermetičkih akumulatora je 2-3 godine). Serija SMART ima u sebi kompleksnu elektroniku i upravljanje resursima pa se dešava pri zameni baterija – akumulatora da uređaj još pamti stanje starih istrošenih baterija. Ta kontrolna logika štiti sistem i baterije, produžava im vek i korisniku daje tačniju informaciju o trajanju zaštite ali zahteva dodatni posao posle servisa u vidu kalibracije baterije ups uređaja.

Ručna ili automatska kalibracija baterija ne daju rezultate jer ne menjaju vrednost registra 0. Uređaj kratko „drži“ na baterijama i gasi se iako su pune, pogrešno prikazuje procenjeno vreme trajanja i signalizira greške za baterije. Postoji način da se to ispravi kroz TTL vezu ka uređaju ručno u registrima, međutim postoji i program koji to radi elegantnije i lakše za korisnika, i možete ga pronaći i skinuti besplatno na sledećoj adresi:
http://apc-fix.com/apcfix Continue reading Zamena i kalibracija baterija na APC SMART uređajima

Posted on

Podešavanje elektronskog potpisa i sertifikata

Podešavanje elektronskog potpisa

Podešavanje elektronskog potpisa i sertifikata na lokaciji klijenta u najkraćem roku za korišćenje portala ePorezi, APR, PKS, potpisivanje projekata i drugih dokumenata, podnošenje građevinskih dozvola i ostale elektronske usluge.

Potrebno je imati aktivan internet priključak, ispravan računar sa Windows operativnim sistemom 7/8/10, čitač kartica i samu karticu sa sertifikatom (lična karta). U nekim slučajevima je elektronski potpis na usb ključu (token) i tada nije potreban čitač kartica. Continue reading Podešavanje elektronskog potpisa i sertifikata