GreenHost saveti Kako unaprediti Telenor One Touch (Alcatel OT-990)

Kako unaprediti Telenor One Touch (Alcatel OT-990)

Puno ovih aparata Alcatel OT-990 uzetih preko Telenora me je motivisalo da napišem ovo, moje lično četvoromesečno iskustvo i činjenica da se dobro pokazao ali uz određene mane. Upravo te mane će biti predmet ovog teksta.

Na moje iznenađenje postoji značajan broj ljudi koji koriste ovaj aparat kao bilo koji drugi sa fabričkim ne-Android sistemom. Razgovori i poruke i to je sve, bez osvrta na to šta on može da uradi ili prikaže i koliko ima aplikacija na marketu i sl. Jednostavno je bio jeftin uz većinu paketa, lep je i veliki ekran i tras – kupljeno. Ovde može doći prva mana aparata do izražaja a to je trajanje baterije. Sa korišćenjem svih novih tehnologija koje telefon poseduje baterija ne izdrži ni taj dan da vas posluži, a kada se sve novotarije i tehnika isključi vek baterije je oko 3 dana sa prosečnim trajanjem razgovora. Dakle obavezno isključiti Wlan, Bluetooth, GPS, sinhronizaciju podataka i za podešavanje mobilne mreže izabrati 2G umesto 3G. Postoji granica optimizacije za ne-root telefone (root je admin na Androidu, sticanje administratorskih privilegija) ali i još neke stvari koje je moguće uraditi samo na takvim uređajma. Tada je još moguće spustiti brzinu procesora kada je telefon u mirovanju, i ukloniti neke sistemske aplikacije koje se nepotrebno vrte u pozadini pa na taj način dodatno produžiti trajanje baterije između punjenja.

Sledeća grupa vlasnika je uglavnom znala šta kupuje i plan je bio dobiti što više za što manje uloženog novca. Da je neko hteo brži uređaj sa više memorije i novijim Androidom merkao bi nešto skuplje i zvučnije, a One Touch je idealan samo za ulaz u taj svet. Kada se krene u istraživanje ovog modela i punjenje sa aplikacijama dolazi se do sledeće mane a to je nedostatak, manjak operativne memorije na aparatu. Neke aplikacije se mogu premestiti na memorijsku karticu ali to nije kompletno rešenje. Na drugim mestima postoje detaljna uputstva o ovom procesu, ali je poenta iskoristiti memorijsku karticu i jedan njen deo “pridružiti” memoriji aparata gde se onda smeštaju aplikacije koje inače ne mogu da se mrdaju iz osnovne memorije.

 

Optimizacija korišćenja baterije: Battery Booster, ROM Toolbox za spuštanje kloka CPU

Optimizacija i proširenje operativne memorije: Advanced Task Manager, Link2SD, Root Uninstaler

[ad]

1 thought on “Kako unaprediti Telenor One Touch (Alcatel OT-990)”

  1. Ja sam imao nekad ovaj telefon i uradio sam skoro sve što ovde piše, odavno je izašao i update na 2.3.6 pa smo imali malo moderniji soft. Sad sam na 997 i opet zadovoljan 🙂

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.