GreenHost novosti,saveti Daljinski pristup objektima i javne IP adrese

Daljinski pristup objektima i javne IP adrese

Od skoro su internet provajderi u Srbili počeli da uz nove ugovore daju pristup preko deljene javne IP adrese jer je već neko vreme nestašica adresa iz IPV4 opsega. Postoje informacije da će se javne IP adrese oduzimati i sa postojećih priključaka i prebacivati na privatne adrese iz lokalnog opsega sa deljenom javnom adresom. To znači da će postojeći daljinski pristup vašem video nadzoru, pojedinačnim kamerama, pametnoj kući, alarmu, serveru biti onemogućeni ili otežani.
Svaki komercijalni internet priključak dobija svoju adresu na mreži da bi mogao da vam obezbedi pristup i protok informacija. Pružaoci usluga DSL/kablovski/bežični/GPRS vašem modemu-ruteru dodeljuju jedinstvenu IP adresu iz opsega koji oni koriste, privatnu ili javnu preko određenog protokola DHCP ili PPPoE na osnovu vašeg ugovora/pretplate i određuju vam brzinu koju imate ka ostatku interneta. Ta brzina se izražava kao protok ka vama – download i protok od vas ka internetu – upload.

Uobičajeno korišćenje usluga na internetu od vas ne zahteva poznavanje vrste veze i adrese preko koje vi izlazite na svetsku mrežu jer prvenstveno koristite servise i usluge na poznatim adresama i podaci idu od svetskih servera ka vama kao klijentu. To pitanje postaje bitno kada vam je potrebno sa neke udaljene lokacije da pristupite vašoj lokaciji-priključku koji imate kod kuće ili na poslu, za pristup video nadzoru/alarmu, kućnom serveru ili nekom računaru, funkcijama pametne kuće i kontrole.

Razlika između javne ip adrese i privatne adrese bi analogijom kućnih adresa bila kao da živite u privatnom objektu jedinom na toj adresi ili u stambenoj zgradi sa više spratova i stanova, u prvom slučaju adresa je Ulica Broj a u drugom Ulica Broj Sprat Stan gde stanari dele deo adrese Ulica Broj. Poštar koji isporučuje pakete direktno isporučuje na adresu, a u slučaju zgrade mora postojati dodatni podatak sprata i stana da bi se pronašao primalac. Privatna adresa bi bila analogna podatku Sprat Stan i služi da vas neko pronađe u okviru zajedničkog objekta, ali sama po sebi nekome spolja ne znači ništa.

Izmenom vrste priključka će vam ovi servisi prestati sa radom, i biće nemoguće podesiti ponovo spoljni pristup bez promene vrste internet veze. Da bude jasno, potrebna vam je JAVNA dinamička ili JAVNA statička adresa od provajdera da bi napredne usluge spoljnog pristupa radile. Sa ovom izmenom će biti pogođen i kompletan P2P saobraćaj na mreži.

Kod većine provajdera će biti moguće dodatno doplatiti za javnu najčešće fiksnu adresu iz njihovog opsega na sadašnjem mesečnom novou od 500 do 800 dinara na postojeći račun.

Rešenje će najviše zavisiti od slučaja do slučaja, neki uređaji podržavaju P2P ili Cloud tehnologije koje prevazilaze problem adrese tako što veza do vašeg uređaja ide preko servera proizvođača uređaja na osnovu serijskog broja ili MAC adrese pa se tako ostvaruje lakše povezivanje sa IOT (Internet of things) napravama. Može se zakupiti javna adresa na nekom od servera pa se uz pomoć VPN tunela ostvariti konstantna veza ka njoj. Od manjih provajdera možete očekivati određen opseg portova ka vašoj privatnoj adresi ili NAT-ovanje po zahtevu. Ova rešenja zavise od spoljnog servera i podaci se jednim delom šalju kroz njihove računare pa postoji zabrinutost za privatnost, povećava se vreme odziva itd.

Najviše će biti pogođeni kućni korisnici i manja pravna lica koji sada koriste neki vid daljinskog pristupa ka svom objektu, poslovni korisnici sa biznis paketima obično imaju javnu fiksnu adresu kao deo usluge. GPRS 3G/4G priključci nikada nisu ni bili u ponudi sa javnim adresama pa je od ranije poznato da nisu pogodni za daljinski pristup.

Osobine parametri internet veze:

– Tehnologija – DSL/Optika/Cable/WLAN/GPRS/Satelit
– Brzina protoka (uobičajene vrednosti za Download 20-100 MBit/s Upload 1-5 MBit/s)
– Adresa – Javna/Privatna Statička/Dinamička

[ad]

2 thoughts on “Daljinski pristup objektima i javne IP adrese”

 1. A da se polako prelazi na IP verzije 6 koji nema apsolutno nikakvih problema s ovim?
  SVI mobilni u poslednjih 8 godina i duže, svi operativni sistemi u poslednjih 10 godina , većina mrežnih uređaja podržava IP verzije 6.

  Samo u Srbiji namerno nas drže zatočene na V4 od strane internet provajdera, jer im je tako lakše d anas kontrolišu..
  TRAŽITE da vam hosting servis i internet provajder za Internet vezu na poslu i firmi, HITNO obezbere IP V.6 konekciju ka internetu.
  Ako korisnici traže IP V6 dobiće ga (zašto i ne bi?)
  Ako ne traže neće i onda sleduju ovakve opisane stupidarije i problemi.
  A provajderi i država ne žele nezadovoljne građane i probleme.. ili žele?

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.