Zamena i kalibracija baterija na APC SMART uređajima

apc baterije

Uređaji za neprekidno napajanje kompanije APC su poznati po kvalitetu i trajnosti, naravno uz adekvatno održavanje i zamenu baterija kada je to potrebno (očekivano trajanje olovnih hermetičkih akumulatora je 2-3 godine). Serija SMART ima u sebi kompleksnu elektroniku i upravljanje resursima pa se dešava pri zameni baterija – akumulatora da uređaj još pamti stanje starih istrošenih baterija. Ta kontrolna logika štiti sistem i baterije, produžava im vek i korisniku daje tačniju informaciju o trajanju zaštite ali zahteva dodatni posao posle servisa.

Ručna ili automatska kalibracija ne daju rezultate jer ne menjaju vrednost registra 0. Uređaj kratko „drži“ na baterijama i gasi se iako su pune, pogrešno prikazuje procenjeno vreme trajanja i signalizira greške za baterije. Postoji način da se to ispravi kroz TTL vezu ka uređaju ručno u registrima, međutim postoji i program koji to radi elegantnije i lakše za korisnika, i možete ga pronaći i skinuti besplatno na sledećoj adresi:
http://apc-fix.com/apcfix Continue reading “Zamena i kalibracija baterija na APC SMART uređajima”

Podešavanje elektronskog potpisa i sertifikata

Podešavanje elektronskog potpisa i sertifikata na lokaciji klijenta u najkraćem roku za korišćenje portala ePorezi, APR, PKS, potpisivanje projekata i drugih dokumenata, podnošenje građevinskih dozvola i ostale elektronske usluge.

Potrebno je imati aktivan internet priključak, ispravan računar sa Windows operativnim sistemom 7/8/10, čitač kartica i samu karticu sa sertifikatom (lična karta). U nekim slučajevima je elektronski potpis na usb ključu (token) i tada nije potreban čitač kartica.

Cena za dolazak na teritoriji grada i podešavanje na ispravnom računaru bez smetnji u vidu malware, virusa ili sličnih je 3600 dinara (za pravna lica fakturisanje istog iznosa). Podrazumeva se izlazak na teren i 1 sat aktivnosti na podešavanju i testiranju usluge.

Napomena: Ova stranica i ponuđena usluga nemaju nikakav aranžman sa portalima državne uprave, nudi se isključivo tehničko osposobljavanje opreme za korišćenje ovih servisa od strane privatnog preduzetnika. Slika je preuzeta sa portala eUprava i služi za ilustraciju usluge.

 

Google Chrome i Java NPAPI podrška

Google Chrome i Java NPAPI podrška sa dodatnim korakom. Google je ranije najavio i postepeno izbacio podršku za NPAPI , dodatak koji podržava većina modernih pretraživača interneta a bez koga ne mogu da rade Java, Facebook Video, Silverlight i slični dodaci bazirani na NPAPI. Neke važne web aplikacije (web bankarstvo, b2b portali, usluge) rade sa Javom i podrška se može ponovo uključiti u Chrome pretraživaču, ili preći na neki drugi pretraživač.

Više informacija na engleskom jeziku možete pronaći na donjoj adresi:

https://java.com/en/download/faq/chrome.xml

 

comctl32.dll missing – panda antivirus obara sistem

U sredu 11.marta je korisnike Microsoft operativnih sistema koji su zaštićeni nekim od Panda Antivirus programa su samo prestali da rade. Bez obzira da li je licenciran ili piratski izbacivali su grešku “The program can’t start because COMCTL32.dll is missing from your computer. Try reinstalling the the program to fix this problem.”

http://www.pandasecurity.com/mediacenter/panda-security/information-regarding-issue-with-the-signature-file-pcop-retail-2015/

Problem je nastao tako što je Panda nakon nesretnog update-a pomislila od sebe da je virus i napravila autoimuni dar mar šaljući sebe i exe fajlove u karantin. Brzo se pojavio savet na mreži da nikako ne restartujete sistem ako vam se pojavi ova poruka. Panda je izbacila objašnjenje i recovery program koji navodno otklanja posledice, neki korisnici su prijavili da je bilo dovoljno instalirati Pandu ponovo ali je svakako hiljade računara pogođeno ovim problemom.

Jedini savet za sada je da pratite vesti i novija rešenja za otkloniti problem, najgori slučaj je da računar posle restarta ili paljenja neće da podigne sistem ni u Safe modu kada i reparacija postaje teža. Ako imate neki od Panda antivirus programa preporučuje se da ga ugasite “Stop antivirus opcija” ili zamenite drugim, a najnovija verzija koja se može skinuti sa njihovog sajta je ispravljena.

STB set top box risiveri – digitalizacija u Srbiji

Ime uređaja Scart Coax RF DVB Extra Cena Signal
Prosto RT5400T2  o  o 3300 4
Prosto RT5430T2 12V 3000 4
Falcom T2400  o 3700 4
Strong SRT8200 o 4300 4
Strong SRT8201  o 4400 4
Net 500T2  o o 4000 3
Amiko Mini Combo o  C/S2 LAN12V 10500 5
Amiko Mini HD o C LAN 6300 5
Amiko HD8240  o o  C LAN 10000 5
Amiko HD8260 o o C/S2 LAN 11000 5
Horizons A115  o o 3700 5
Vivax DVB-T2 106 o  3100 5
Vivax DVB-T2 152 o o o 3800 5
Vivax DVB-T2 170  o o 4
Vivax DVB-T2 120 o o 5000 4
Xwave Digital one  o o 3700 5
Bear DTV-202 o o 2500 4
Vox STB200 o o 3500
Synaps T20 o 12V 3400
DVB – T2 Mini  5V-12V 2600

Cene su navedene orijentaciono bez namere da se reklamira bilo koji trgovac (jun 2015).

Svi uređaji imaju RF ulaz, HDMI izlaz, USB port.

U koloni DVB je navedeno ako uređaj podržava kablovsku ili satelitsku TV, a u koloni Extra su podrška za ethernet priključak ili napajanje na 12V DC što je zgodno za lokacije bez mrežnog napona 220V AC.

Po dostupnim informacijama samo jedan uređaj sa spiska ima funkcionalan RF izlaz za najstarije TV aparate koji nemaju nijedan drugi način povezivanja.